torsdag 29 januari 2015

Mat

Mat associeras väldigt mycket med kultur och platser. Under åren i USA har jag saknat mycket mat och sötsaker från Sverige. Det blev lite lättare då Sacramento fick en IKEA och Sockerbit i New York började sälja på nätet.

Precis efter flytt hit så fick vi lära oss på nytt hur man handlar. Efter flera år i samma affärer kan man priser, storlekar och var i affären en hittar det man behöver. 

Här är några reflektioner från mina första intryck.

Sverige har mycket mejeri-varor. Massor, egentligen. 43 olika yoghurt- och fil-sorter. Keso i alla varianter. Mjölk likaså. Definitivt fler "märken" på mejeriprodukter nu (Arla regerar inte längre).

En hel vägg inne på Willy's med ost. Och vill man ha Präst-ost finns 3 olika tillverkare. Vad är skillnaden egentligen?

Sverige har blivit riktigt bra på Grönsaker. Coop i Tuna Park (tonfiskparken som M kallar den) utanför Eskilstuna där släkten bor, har stort och fräscht utbud av ekologiska frukt och grönsaker. 

Kött och mejeri. Och vitt bröd. Gröna Sverige?

Älskar färdiga såser på burk här: Bea, Aioli, Tzatsiki. Sås på påse att hälla över fisk och sticka in i ugnen. Om man lägger med grönsaker i ugnsformen och kokar potatis till så är middagen otroligt lättlagad.

Sen är Sverige kanske världsbäst på bröd. Bor man utanför Norden är det nästan stört-omöjligt att hitta mörkt bröd. Fazer Rågkusar är bland det bästa i brödväg, och jag får nästan rysningar när jag tänker på hur de smälter i munnen. Med en massa präst-ost och ekologiska tomater.

Kanske bästa lunchen någonsin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar