Mat associeras väldigt mycket med kultur och platser. Under åren i USA har jag saknat mycket mat och sötsaker från Sverige. Det blev lite lättare då Sacramento fick en IKEA och Sockerbit i New York började sälja på nätet.
Precis efter flytt hit så fick vi lära oss på nytt hur man handlar. Efter flera år i samma affärer kan man priser, storlekar och var i affären en hittar det man behöver.
Här är några reflektioner från mina första intryck.
Sverige har mycket mejeri-varor. Massor, egentligen. 43 olika yoghurt- och fil-sorter. Keso i alla varianter. Mjölk likaså. Definitivt fler "märken" på mejeriprodukter nu (Arla regerar inte längre).
En hel vägg inne på Willy's med ost. Och vill man ha Präst-ost finns 3 olika tillverkare. Vad är skillnaden egentligen?
Sverige har blivit riktigt bra på Grönsaker. Coop i Tuna Park (tonfiskparken som M kallar den) utanför Eskilstuna där släkten bor, har stort och fräscht utbud av ekologiska frukt och grönsaker.
Kött och mejeri. Och vitt bröd. Gröna Sverige? |
Älskar färdiga såser på burk här: Bea, Aioli, Tzatsiki. Sås på påse att hälla över fisk och sticka in i ugnen. Om man lägger med grönsaker i ugnsformen och kokar potatis till så är middagen otroligt lättlagad.
Sen är Sverige kanske världsbäst på bröd. Bor man utanför Norden är det nästan stört-omöjligt att hitta mörkt bröd. Fazer Rågkusar är bland det bästa i brödväg, och jag får nästan rysningar när jag tänker på hur de smälter i munnen. Med en massa präst-ost och ekologiska tomater.
Kanske bästa lunchen någonsin. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar